#BersamaHUDA- Taja 1000 Pek Makanan Percuma!

RM4,719 of RM5,000 raised

“Kring..kring..” loceng waktu rehat dah berbunyi.

Anak-anak murid saya dah kelam kabut simpan buku dan keluarkan makanan atas meja. Sebagai guru saya perlu agihkan makanan pada pelajar yang dah buat tempahan makanan di kantin sambil mengingatkan mereka untuk tidak berjalan-jalan bagi menjaga penjarakan sosial.

Mata saya mencari Suhana. Saya perhatikan dia. Tanpa sebarang suara, anak ini hanya membuka buku di saat kawan-kawannya membuka bekalan makanan yang dibawa dari rumah atau yang telah diagihkan tadi. Saya datang dan tanya kenapa dia tak makan? Dia senyap dan menunduk. Bukan hari ni saja saya lihat dia macam ni. Tapi dah berkali-kali.

Saya bagi bekalan makanan saya pada dia. “Terima kasih cikgu!”, senyum sampai ke telinga.

Saya kenal sangat dengan anak ini. Dia memang datang dari keluarga yang susah. Ayahnya kerja welder, ibunya suri rumah. Bukan ibunya tak sempat sediakan makanan, tapi belum pun hujung bulan dekat rumah dah tiada makanan.

Kisah ini diceritakan oleh seorang guru yang setiap hari melihat situasi pelajar-pelajar yang kurang bernasib baik seperti ini. HUDA yakin ramai lagi anak-anak yang terpaksa melalui saat-saat sukar sama seperti Suhana. Berat mata kita yang memandang, berat lagi bahu mereka yang memikul.

Kisah adik Suhana ini telah membuka mata HUDA untuk mulakan kempen “food4u” pada tahun 2020. HUDA percaya di luar sana masih ramai yang menerima nasib seperti si kecil ini. Terima kasih Suhana kerana telah memberi inspirasi kepada kami!


Alhamdulillah, bulan ini genap 2 tahun HUDA jalankan kempen “food4u”. HUDA dah bantu menyalurkan lebih 20,000 pek makanan percuma kepada mereka yang memerlukan. Disamping itu, HUDA juga telah berjaya membantu peniaga-peniaga kecil untuk menyediakan pek makanan secara konsisten kepada HUDA.


GAMBAR-GAMBAR AGIHAN


Sekali lagi melalui inisiatif pelan pembangunan ekonomi HUDA, kami kini melancarkan projek “food4u”. Melalui projek ini, HUDA mensasarkan untuk mengagihkan 1000 pek makanan percuma setiap bulan bermula bulan Oktober 2022 ini kepada mereka yang memerlukan termasuk pelajar, individu dan keluarga yang susah. Selain itu, HUDA akan mendapatkan bekalan makanan tersebut daripada peniaga-peniaga kecil yang merupakan penerima bantuan di bawah pelan inisiatif pembangunan ekonomi HUDA.

Maklumat kempen adalah seperti berikut :

#BersamaHUDA : Taja 1000 Pek Makanan Percuma!

 • Taja RM 5/ pek makanan
 • Sasaran : 1000 pek makanan
 • Penerima Manfaat :
  • 100 – 200 pelajar, individu dan keluarga susah yang memerlukan
  • Peniaga-peniaga kecil di bawah pelan inisiatif pembangunan ekonomi HUDA

Macam mana nak bantu?

Klik butang “Donate Now” atau terus ke akaun :

 • PTBH KEMANUSIAAN & PEMBANGUNAN MALAYSIA
 • Maybank : 5647-6231-8148
 • Email : account@huda.org.my
 • Reference : food4u

Kempen ini akan sentiasa dibuka sehingga sasaran bulanan telah penuh. HUDA berharap projek “food4u” ini dapat sedikit sebanyak meringankan beban mereka yang memerlukan disamping membantu meningkatkan ekonomi peniaga kecil. Sudikah Tuan/Puan turut sama-sama membantu?

Kekayaan sebenar bukanlah kerana banyak ‘memiliki’ tetapi kerana banyak ‘memberi’.

Nota kaki: Untuk sumbangan diatas talian, Tuan/Puan boleh klik “button/butang” di bawah ini.

RM
Caj transaksi payment gateway Bayarcash sebanyak
Personal Info

Donation Total: RM10.00

{amount} donation plus {fee_amount} to help cover fees.

Bantu Viralkan

Kami amat-amat menghargai tuan puan untuk share kempen derma ini ke media sosial dibawah. Ianya amat membantu pendedahan kempen yang kami anjurkan kepada masyarakat di luar sana. Klik pada mana-mana button dibawah: